Pozimi se soočamo z nihanji zračne vlažnosti, kar je posledica kombinacije zunanjih vremenskih razmer in ogrevalnih sistemov. Ogrevanje prostorov zrak izsušuje, medtem ko nizke zimske temperature zunaj omejujejo količino vlage v zraku.

Rezultat so suh zrak v ogrevanih prostorih in morebitna nihanja med suhim in vlažnim zrakom, če ne upravljamo ustrezno s prezračevanjem in vlaženjem. Suh zrak povzroča dražeč kašelj in draži obenem tudi naše sluznice. Predvsem to občutimo pri pekočem občutku v očeh, ko se nam zdi, da imamo v njih droben pesek. Je pa lahko zaradi dodatnih ukrepov zrak v prostoru hitro tudi preveč vlažen.

Vpliv povečane vlažnosti na bivanje ali delo v prostoru

Ob neprimerni izolaciji stavbe in oknih slabše kvalitete pa kaj hitro pride tudi do povišane vlažnosti zraka v prostoru. Povečana vlažnost v prostoru ni zgolj neprijetna zaradi občutka sopare, temveč lahko negativno vpliva na naše zdravje in udobje. Visoka vlažnost ustvarja ugodno okolje za razvoj plesni, pršic ter bakterij, kar lahko sproži alergijske reakcije in dihalne težave.

Poleg tega lahko vlažen zrak otežuje segrevanje prostora, kar povečuje občutek hladnosti. Nekateri znaki previsoke vlažnosti v prostoru vključujejo vonj po plesni, vidne madeže na stenah, kondenz na oknih in opremi ter splošen občutek težkega zraka. Ko opazimo te znake, je čas za ukrepanje.

Ukrepi ob preveč ali premalo vlage v zraku

  1. Prezračevanje: Ključno je redno prezračevanje prostora. Tudi pozimi moramo redno odpirati okna, da omogočimo izmenjavo zraka in odstranimo odvečno vlago. Prav tako s tem poskrbimo za nove količine kisika v zraku in splošno boljše počutje. Načeloma ne prezračujemo dlje kot nekaj minut, saj bi lahko preveč ohladili segrete stene in s tem povzročili dodaten strošek za ogrevanje. Lahko pa to storimo večkrat na dan.
  2. Uporaba razvlažilca zraka: Razvlažilec zraka je učinkovito orodje za uravnavanje vlažnosti zraka v prostoru. Na voljo so različni modeli, ki lahko ustrezajo različnim velikostim prostorov, obenem pa tudi takšni, ki priskočijo na pomoč, kadar gre za zares velike težave.

    Razvlažilec zraka

    V podjetju Frisema d.o.o. nudimo v najem kar 20 NEMAXX BT55 razvlažilcev zraka, ki vsak zase omogočajo odstranitev do 55 litrov vlage na dan. Najsi gre za novo-gradnjo ali pa obstoječ objekt v katerem se zaradi prekomerne vlage nabira plesen, boste z razvlažilci zraka zadevo precej hitro in ugodno sanirali. Stroški, ki jih povzroči vlaga v prostoru so lahko precejšnji, ob tem pa seveda ne moremo mimo vpliva na naše zdravje, ki pa nima cene.

  3. Pravilno Ogrevanje: Z ustrezno nastavitvijo ogrevalnih sistemov lahko ohranjamo optimalno raven vlažnosti. Prekomerno segrevanje prostora lahko prispeva k suhemu zraku.

Vloga prezračevalnega sistema v zimskih mesecih

Prezračevalni sistemi so ključnega pomena za ohranjanje kakovosti zraka v prostoru, zlasti pozimi. Kakovosten prezračevalni sistem ne pripelje le svežega zraka v prostor, ampak ga tudi predhodno segreje na notranjo temperaturo. To preprečuje, da bi hladen zrak od zunaj ohlajal prostor in ustvarja ugodno okolje brez velikih nihanj v temperaturi.

V zimskih mesecih se moramo zavedati nihanj zračne vlažnosti in se nanje ustrezno odzivati. Pravilno prezračevanje, uporaba razvlažilcev zraka ter pametna nastavitev ogrevalnih sistemov so ključni ukrepi za ohranjanje optimalnih pogojev bivanja ali dela v prostoru. S povečano ozaveščenostjo lahko dosežemo ravnovesje med udobjem, zdravjem in učinkovito uporabo energije v zimskem času.

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.