Nastanek zidne plesni v stanovanju vsekakor ni redek pojav, a gre za zadevo kateri ne smemo gledati skozi prste.

Ob prepoznem ukrepanju se namreč zidna plesen lahko nenadzorovano in zelo hitro razširi. Ni pa to neka nadloga, ki bi bila neprijetna zgolj na pogled, pač pa vpliva tudi na naše zdravje.

Kako prepoznati zidno plesen

Morda ste že kdaj v vlažni kleti zavonjali “vlago”, ki je bila v resnici zidna plesen, in ta vonj se vsekakor pojavi tudi v bivalnih prostorih, kadar je plesen prisotna. Morda je sprva sploh ne opazite saj se rada zadržuje kje za omarami, posteljo ali sedežno. Zidna plesen se pokaže kot skupek raznobarvnih madežev (sivi, črni, rumeni, zeleni), ki se izjemno hitro širi. Ob ne-ukrepanju je na koncu videti kot plast mahu, ki se je razrasel kje po vogalih stropa ali pa morda drugje.

Zidna plesen najde svoje domovanje predvsem v prostorih, ki ji ustrezajo in izpolnjujejo kriterije za njen nastanek ter razmnoževanje. Načeloma so takšni prostori slabo prezračeni, se v njih ustvarja veliko vlage (kuhinje, kopalnice), ali pa njihova napaka izvira že iz same gradnje. Še en potencialni krivec so lahko tudi nova, plastična okna. Ta namreč ne dopuščajo kroženja zraka kot je to primer pri tistih z lesenimi okvirji.

Kako se zaščititi pred zidno plesnijo?

V prvi vrsti z rednim prezračevanjem. To ne pomeni, da je vaše okno ves dan odprto pač pa je potrebno prostore dobro prezračiti vsaj dvakrat na dan. Zračenje naj poteka na način prepiha, saj se tako plesni onemogoči, da bi se “ugnezdila” v vašem domu. Zračenje je seveda potrebno tudi v zimskem času, a naj vas ne bo strah. Če boste okno odprli za dobrih pet minut, naredili nekaj prepiha, bo povsem dovolj. Ob tem pa ne boste pretirano shladili ogretih prostorov.

Plesen nastaja prav v slabo ogretih, vlažnih in zaprtih prostorih. Včasih se zdi, da smo storili prav vse kar je v naši  moči, pa se plesen vseeno pojavi. V takšnih trenutkih je potrebno poiskati krivca in ustrezno ukrepati. Morda bo potrebna prenova, boljša izolacija, nova okna, morda pa bo dovolj že, če boste spremenili svoje navade in poskrbeli, da v vašem stanovanju ne bo več idealnih pogojev za nastanek plesni.

Uporabite razvlažilec

Razvlažilec zraka Frisema

Razvlažilec zraka

Razvlažilec je naprava, ki jo priključite v električni tok in poskrbi za odstranjevanje odvečne vlage iz prostora. Presenečeni bi bili, ko bi videli litre tekočine, ki bi se preko noči nabrala v posodi razvlažilca. V našem podjetju vam nudimo razvlažilce zraka v najem! Gre za naprave znamke NEMAXX BT55, ki vsaka zase omogočajo odstranitev kar do 55 litrov vlage na dan!

Več o razvlažilcu NEMAXX BT55

Najsi gre za novo-gradnjo ali pa obstoječ objekt v katerem se zaradi prekomerne vlage nabira plesen, boste z razvlažilci zraka zadevo precej hitro in ugodno sanirali. Stroški, ki jih povzroči vlaga v prostoru so lahko precejšnji, ob tem pa seveda ne moremo mimo vpliva na naše zdravje, ki pa nima cene.

Razvlažilec zraka – cena za najem

  • Cena za najem razvlažilca zraka je odvisna od potreb in dogovora. V primeru najema za daljše obdobje, ali najem več razvlažilcev zraka hkrati, nudimo tudi popust (oziroma cena po dogovoru).

Oglasite se nam preko spodnjega obrazca, ali pa nas pokličite:

? 041/664-229 ?