Od vlažnosti zraka v stanovanju je odvisno naše počutje, za optimalne pogoje pa mora vlažnost dosegati 50 do 55 %!

Dobro vemo, kako zanič se lahko počutimo kak dan, ali pa naslednjega nadvse sveži in polni zagona za delo. Pri tem precejšnjo vlogo odigra tudi kakovost zraka v našem stanovanju ali poslovnem prostoru. Zrak mora biti svež in bogat s kisikom, kar dosežemo z rednim prezračevanjem. Ko odpremo okna in za nekaj minut ustvarimo prepih, iztrošen zrak izpustimo na prosto in v prostor zajamemo svež zrak.

Obenem se uravna tudi vlažnost zraka in občutje se nemudoma popravi. Poznate občutek, ko vas nekaj mori in teži doma, potem pa greste na nekajminutni sprehod in je slika nemudoma bolj jasna? Gibanje in svež zrak delata čudeže. V nadaljevanju vam zaupamo nekaj nasvetov, kako doma ustvariti idealne pogoje za prijetno in udobno bivanje.

Uporabite vlažilnik zraka

Kadar je v prostoru zrak preveč suh, lahko uporabite vlažilnik zraka, ki bo dodal vlago v zrak, kar bo pomagalo ohranjati ustrezno vlažnost. Suh zrak povzroča težave s sluznico, suhe in pekoče oči, ter sproži dražeč kašelj. Največkrat do tega pride v zimskem času, ko je na vrsti ogrevanje, ki pa žal še dodatno izsušuje zrak v prostoru.

Poskrbite za primerno prezračevanje

Tudi v zimskem času redno odpirajte okna in vrata, da se zrak v prostoru zamenja. Seveda ne smemo imeti okna odprta ves dan, saj bi s tem ohladili stene in zrak, ter posledično zapravili več denarja za ogrevanje. Že 5 do 6 minut hitrega zračenja bo povsem dovolj, da se zrak zamenja in navlaži.

Izogibajte se prepihu

Že res, da je pri prezračevanju treba ustvariti konkreten prepih, vendarle pa naj ta ne bo konstanten. Če bo ves čas skozi stanovanje ali hišo po malem pihljalo, bo to še hitreje izsušilo zrak v prostoru.

Ne sušite perila v stanovanju

Sušenje perila v stanovanju lahko povzroči povečanje vlažnosti zraka, kar je morda dobro v zimskem času, ko je zrak bolj suh.

Poskrbite za primerno temperaturo

Previsoka temperatura lahko povzroči izsuševanje zraka, zato poskrbite za primerno temperaturo. Ta naj se giblje med 21 in 23 stopinjami, tako poleti kot pozimi. Nekateri ljudje enostavno ne prenesejo nižjih temperatur in pretirano ogrevajo prostore. Bolj smotrno bi bilo v zimskem obdobju obleči kakšno toplo jopico, kot pa se sprehajati v kratkih rokavih in priganjati kurilne naprave do njihovih meja.

Uporabite rastline

Nekatere rastline, kot so na primer fikusi, lahko pomagajo ohranjati ustrezno vlažnost v prostoru. Preverite katera vrsta je primerna za vaše stanovanje ali poslovni prostor in koliko kvadratov pokriva.

Uporabljajte kuhinjsko napo

Največ vlage se tvori v kopalnici in kuhinji. Kuhinjska napa bo poskrbela za odvod vlage, ki nastane med kuhanjem.

Uporabljajte kopalniški ventilator

Kopalnica je kraj, ki je najbolj pod udarom vlage in potencialen gostitelj zidne plesni. Kopalniški ventilator bo poskrbel za odvod vlage, ki nastane med tuširanjem ali kopanjem.

V primeru, da teh možnosti nimate in so se pojavile težave z zidno plesnijo, lahko najamete razvlažilec zraka in se hitro rešite odvečne vlage v prostoru. Vsekakor se prej posvetujte s strokovnjakom in preverite ali je ta opcija primerna za vas.

Preberite več o razvlažilcih zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.