Vlaga, neviden in pogosto spregledan krivec za težave v naših domovih. Čeprav ne moremo videti ali otipati vlage v zraku, njena prisotnost ali odsotnost močno vpliva na kakovost našega bivanja.

Pomanjkanje nadzora nad vlago v domu lahko privede do neprijetnih posledic, zidne plesni. V tem članku bomo raziskali, kako vlaga vpliva na pojav plesni, kako se ji lahko izognemo in ohranjamo zdrav in suh dom.

Vpliv vlage na zdravje in počutje

Da bi razumeli, zakaj je nadzor nad vlago tako pomemben, se moramo zavedati, kako vlaga vpliva na nas. Preveč vlage v zraku v našem domu ni le neprijetno, ampak tudi nevarno za naše zdravje. Visoka vlažnost lahko povzroči številne težave, vključno z dihalnimi težavami, alergijami, glavoboli in draženjem kože.

Poleg tega lahko visoka vlažnost ustvari idealne pogoje za razvoj mikroorganizmov, kot je plesen. Plesen je znana po svoji škodljivi naravi in lahko povzroči številne težave, vključno z dihalnimi težavami, alergijami in drugimi zdravstvenimi težavami. Prav tako je videti neprijetno in lahko povzroči trajno škodo na površinah v našem domu.

Uravnavanje vlažnosti zraka

Ker vlažnost vpliva na naše počutje in zdravje, je pomembno, da se naučimo, kako jo uravnavati. Prvi korak je dobro prezračevanje. Redno zračenje prostora omogoča, da se vlaga, ki se nabira v notranjih prostorih, odstrani. Idealno je, da prostor prezračimo vsaj dvakrat na dan, še posebej po kuhanju, prhanju ali uporabi vlažilca. Prav tako je pomembno, da zagotovimo kroženje zraka v prostoru, saj to pomaga zmanjšati vlago.

Poleg prezračevanja lahko za nadzor nad vlago v stanovanju uporabimo tudi razvlažilec zraka. Razvlažilci zraka so naprave, ki odstranjujejo odvečno vlago iz zraka, s čimer ohranjajo vlažnost na primerni ravni. Z njihovo pomočjo se lahko učinkovito spopademo s previsoko vlažnostjo v stanovanju, kar preprečuje pojav plesni in druge težave, povezane z vlago.

razvlaževanje zraka

Higrometer za merjenje vlažnosti zraka

Razvlažilec zraka NEMAXX BT55 (55 litrov na dan)

V našem podjetju je na voljo za najem kar 20 NEMAXX BT55 razvlažilcev zraka, ki vsak zase omogočajo odstranitev kar do 55 litrov vlage na dan. Najsi gre za novo-gradnjo ali pa obstoječ objekt v katerem se zaradi prekomerne vlage nabira plesen, boste z razvlažilci zraka zadevo precej hitro in ugodno sanirali. Stroški, ki jih povzroči vlaga v prostoru so lahko precejšnji, ob tem pa seveda ne moremo mimo vpliva na naše zdravje, ki pa nima cene.

Kako izbrati pravi razvlažilec zraka?

Pri izbiri razvlažilca zraka je pomembno upoštevati več dejavnikov. Prvič, izberite napravo, ki je primerne velikosti za prostor, v katerem nameravate jo uporabljati. Razvlažilec mora biti sposoben obvladati količino vlage v prostoru. Prav tako je treba upoštevati učinkovitost naprave. Nekateri razvlažilci so bolj učinkoviti od drugih, zato se pozanimajte o zmogljivostih različnih modelov.

Poleg tega razmislite o dodatnih funkcijah, ki jih ponuja razvlažilec. Nekateri modeli imajo vgrajen higrometer, ki meri vlažnost zraka, kar vam omogoča natančen nadzor nad ravni vlage. Prav tako ne pozabite na vzdrževanje razvlažilca. Redno ga je treba čistiti in vzdrževati, da deluje učinkovito.

 

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.