Zidna plesen je pogost pojav, ki ga lahko opazimo v mnogih domovih, in se najpogosteje pojavlja v vlažnih mesecih, ko so temperature višje in je zrak bolj vlažen.

Pojavlja se lahko tudi v drugih mesecih, vendar so poletni vlažni najbolj kritični. Vzroki za pojav plesni na stenah so lahko različni, od vlažnosti in kondenzacije do slabega prezračevanja in neustrezne izolacije sten.

Zakaj pride do nastanka zidne plesni?

Vlažnost v prostoru je eden glavnih vzrokov za nastanek zidne plesni. Če je prostor slabo prezračen ali če se nahaja v vlažnem območju, se lahko kondenzacija nabira na stenah, kar povzroči nastanek plesni. Plesen se lahko pojavi tudi na stenah, ki so izpostavljene neposredni vlagi, kot so stene kopalnic ali kuhinj.

Drug vzrok za pojav zidne plesni je slabo prezračevanje. Če v prostoru ni dovolj zraka, se lahko vlaga nabira na stenah in povzroči pojav plesni. Slabo prezračevanje lahko povzročijo neprodušna PVC okna, zaprte kopalnice ali enostavno, da nanj pozabimo. Ključno je redno odpiranje oken za kratek čas, ko ustvarimo dovolj prepiha da se iztrošen in vlažen zrak zamenja s svežim.

Napake v gradnji

Tudi slaba izolacija sten lahko prispeva k pojavu zidne plesni. Če so stene slabo izolirane, se lahko zunanji zrak kondenzira na notranjih stenah, kar lahko povzroči nastanek plesni. Poleg tega lahko vlaga vstopi v notranjost hiše skozi razpoke ali manjkajočo izolacijo. Zidna plesen lahko negativno vpliva na naše zdravje. Ko dihamo v zraku, ki je onesnažen z zidno plesnijo, lahko pride do dihalnih težav, kot so kašelj, astma ali alergije.

Plesen lahko tudi povzroči draženje oči, kože in sluznic. V nekaterih primerih lahko plesen povzroči resne zdravstvene težave, kot so okužbe dihal in bronhitis. Izolacija stavbe je pomembna za učinkovito in udobno bivanje. Pravilno izolirana stavba namreč zmanjšuje toplotne izgube, zmanjšuje porabo energije in ohranja notranje udobje. Vendar pa obstajajo nekatere napake, ki se pogosto pojavljajo pri izolaciji stavbe.

Najpogostejše napake pri izolaciji stavbe

Nepravilna izbira materialov: Eden od najpogostejših razlogov za neuspešno izolacijo stavbe je nepravilna izbira materialov. Vsak material ima svoje lastnosti, ki vplivajo na toplotno prevodnost, odpornost na vlago in sposobnost dušenja zvoka. Če uporabljamo neprimerne materiale, lahko povzročimo neželene učinke, kot so nabiranje kondenzata ali izguba toplote.

Pomanjkljiva priprava: Preden začnemo z izolacijo stavbe, je pomembno, da skrbno pregledamo obstoječo izolacijo in določimo, kateri deli potrebujejo nadgradnjo ali popravilo. Če tega ne storimo, lahko ustrezno izoliramo le določene dele stavbe, medtem ko ostanejo drugi področji slabo izolirani.

Nepravilna namestitev: Nepravilna namestitev izolacijskih materialov lahko povzroči izgubo toplote, nabiranje kondenzata in celo poškodbe gradbenih materialov. Na primer, če uporabljamo preveč ali premalo izolacijskega materiala, lahko povzročimo nenadzorovano vlažnost, kar lahko privede do poškodb konstrukcije.

Neupoštevanje zrakotesnosti: Vgradnja izolacijskih materialov ne sme ogroziti zrakotesnosti stavbe. Neupoštevanje zrakotesnosti lahko povzroči izgubo toplote, kondenzacijo, nezdrave notranje razmere in celo poškodbe stavbe.

Neustrezna debelina izolacije: Premalo izolacijskega materiala lahko povzroči izgubo toplote, preveč pa lahko privede do nabiranja kondenzata in poškodb konstrukcije. Za optimalno izolacijo je treba izbrati ustrezno debelino izolacijskega materiala, ki ustreza lokalnim predpisom in standardom.

Težave z vlago?

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.