Vlaga je nevidna, a močna sila v naših domovih. Prevelika vlažnost lahko povzroči različne težave, od rasti plesni do poslabšanja alergij in astme. Če se naučite prepoznati znake visoke vlažnosti in najboljše prakse za njeno zmanjšanje, lahko ohranite svoj dom zdrav in udoben.

Relativna vlažnost zraka se nanaša na količino vodne pare v zraku. Meri se z indeksom vlažnosti, ki se giblje od 0 do 100 %, pri čemer 0 % pomeni popolnoma suh zrak, 100 % pa zrak, nasičen z vlago. Na splošno želite, da je vlažnost v vašem domu približno 50 %. Višja vrednost velja za previsoko in lahko povzroči vrsto težav, od plesni na stenah do težav z dihanjem pri astmatikih ali alergikih.

Več vlage v zraku pomeni težje dihanje in to ne le pri osebah z zdravstvenimi težavami. Kar pomislite kako težko je loviti sapo v savni ali v kakšni zelo vlažni kleti, ki je zagotovo tudi polna, zdravju škodljive, zidne plesni.

Učinki visoke vlažnosti

Visoka raven vlage lahko škoduje ne le zdravju ljudi, temveč tudi vašemu domu na splošno. Prevelika vlažnost lahko povzroči deformacijo lesa, luščenje barve, mehurčkanje tapet, vlaženje preprog in drugo.

Visoka raven vlage lahko ustvari tudi idealno okolje za razvoj plesni, kar je še posebej nevarno za tiste, ki trpijo za boleznimi dihal ali alergijami. Kot vemo, les in vlaga nista najboljša prijatelja in enako je s preostalimi materiali, ki se nahajajo v vašem pohištvu. Ogrožena je tudi barva na steni, ki pa bo na koncu vaš najmanjši problem.

vlaga v stanovanju

Merjenje vlažnosti v prostoru

Vlažnost v prostoru najlažje izmerite s higrometrom ali napravo za merjenje vlažnosti, ki natančno odčitava temperaturo in relativno vlažnost. Prizadevati si morate, da je relativna vlažnost nekje med 30 % in 50 %. Več kot 50 % pomeni, da je treba počasi ukrepati!

Uporaba razvlažilca zraka kot sredstva za odpravo posledic

Razvlažilci zraka so eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje odvečne vlage v vašem domu. Delujejo tako, da iz zraka črpajo vlago, zato se ta izsuši hitreje, kot bi se naravno izsušil sam od sebe. Razvlažilci zraka so na voljo v različnih velikostih in so v primerjavi z drugimi metodami, kot so klimatske naprave ali prezračevalni sistemi, razmeroma poceni.

Poleg tega ne potrebujejo dodatne namestitve ali vzdrževanja, razen občasnega praznjenja rezervoarja za vodo (odvisno od tega, kako vlažen je zrak v prostoru). Prav zato so idealna rešitev za vse, ki iščejo hitro rešitev, ne da bi pri tem potrebovali kredit. Na pomoč vam lahko priskočimo s svojo floto razvlažilcev zraka, ki jih na dom tudi pripeljemo in pridemo iskat po končani uporabi.

Če želite ohraniti zdravo življenjsko okolje brez plesni in drugih potencialnih tveganj, povezanih z visoko ravnjo vlage v zraku, je spremljanje ravni relativne vlažnosti v vašem domu bistvenega pomena. Stalno razvlaževanje zraka lahko poteka na več načinov, odvisno od tega, kaj najbolj ustreza vašemu življenjskemu slogu in proračunu, na voljo pa so rešitve kot so prezračevalni sistemi ali klimatske naprave. Če boste ukrepali zdaj, boste prihranili precej denarja sicer bodo potrebna draga popravila zaradi prekomernega kopičenja vlage, ki ga povzroča visoka raven vlage v prostoru!

Preberite več o razvlažilcih zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.