Previsoke vrednosti vlage v zraku povzročajo različne nevšečnosti, med katerimi je precej resna zidna plesen. Ta ne škoduje zgolj estetiki stanovanja, pač pa tudi vašemu zdravju!

Na tem blogu smo že velikokrat pisali o vlagi, zidni plesni in kako se lotevati te težave. Nismo pa še razglabljali o tem, kako si pomagati z rastlinami. Te namreč poskrbijo za bolj čist zrak v prostoru, hkrati pa imajo posamezne vrste sposobnost uravnavanja vlažnosti zraka. V nadaljevanju nekaj več o tem, kot tudi kdaj je takšen način nadzora vlage potreben in kdaj je morda vendarle bolj smotrno poseči po drugih ukrepih.

vlaga v stanovanju

Kako vemo, da je v zraku preveč vlage?

Preveč vlažen zrak v stanovanju lahko prepoznamo po več znakih. Nekaj ključnih znakov previsoke vlažnosti zraka v stanovanju so:

  • Zamegljena okna: Če opazite, da so okna v vašem stanovanju pogosto zamegljena ali da se na njih nabira kondenz, je to znak, da je zrak v stanovanju preveč vlažen.
  • Neprijeten vonj: Preveč vlage v zraku lahko povzroči neprijeten vonj, ki se širi po stanovanju. Ta vonj je običajno plesni podoben in kaže na preveliko vlažnost.
  • Pojav plesni: Plesni se radi pojavljajo v vlažnem okolju, zato je pojav plesni na stenah ali stropu stanovanja jasen znak, da je zrak v prostoru preveč vlažen.
  • Težave z dihanjem: Preveč vlažen zrak lahko povzroči težave z dihanjem, zlasti pri ljudeh z alergijami ali astmo.
  • Povečana pojavnost pršic: V vlažnih pogojih se pršice rade razmnožujejo, zato povečana pojavnost pršic v stanovanju kaže na preveliko vlažnost zraka.

Če opazite katerega od zgoraj naštetih znakov, je priporočljivo uporabiti razvlažilec zraka ali druge metode za zmanjšanje vlažnosti zraka v stanovanju.

Kako si pomagati s sobnimi rastlinami?

Različne vrste sobnih rastlin, vključno z rožami, lahko pomagajo izboljšati kakovost zraka v stanovanju in nadzorovati njegovo vlažnost. Rastline preko procesa fotosinteze absorbirajo ogljikov dioksid iz zraka in izločajo kisik, kar povečuje količino kisika v prostoru. Poleg tega pa lahko rastline absorbirajo tudi škodljive snovi, kot so formaldehid, benzen in amonijak, ki jih oddajajo nekateri gradbeni materiali, pohištvo in čistilni izdelki.

Prav formaldehid lahko povzroča veliko težav z zdravjem, zavedati pa se je treba, da ga najdemo skorajda povsod. V pohištvu, talnih oblogah, izolaciji, še največ v kopalnici, saj je del številnih kozmetičnih izdelkov, tudi v zobni pasti. Da bi rože v stanovanju čim bolj učinkovito izkoristili za izboljšanje kakovosti zraka in nadzor vlažnosti, lahko upoštevate naslednje nasvete:

  • Izberite rastline, ki so znane po svojih čistilnih lastnostih zraka, kot so denimo aloe vera, bostonska papiga in fikus benjamin.
  • Skrbite za ustrezno zalivanje in vlaženje rastlin, saj suh zrak lahko negativno vpliva na njihovo rast in učinkovitost pri čiščenju zraka.
  • Postavite več rastlin v prostor, da bodo lahko skupaj bolje nadzorovale kakovost zraka in vlažnost.
  • Dajte prednost ekološkim gnojilom in uporabljajte naravna čistila, da preprečite izpostavljenost kemikalijam v vašem domu.
  • Redno prezračujte stanovanje, da zagotovite pretok svežega zraka in odstranite morebitne škodljive snovi.

Vedno pa lahko za nasvet povprašate tudi strokovnjake. V podjetju Frisema d.o.o. se vam priporočamo ob večjih težavah z vlago, saj imamo na razpolago kar 20 visoko kakovostnih razvlažilcev zraka, ki zmorejo iz zraka odstraniti do 55 litrov vlage na dan!

Preberite več o razvlažilcih zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.