Vlažnost zraka v našem domu neposredno vpliva na kakovost zraka, ki ga dihamo.

Pravilno razumevanje relativne vlažnosti in ukrepov, ki jih lahko sprejmemo za njen nadzor, nam lahko pomaga zagotoviti zdravje in dobro počutje v naših domovih.

Kaj je relativna vlažnost?

Relativna vlažnost (RH) je merilo, koliko vodne pare je prisotne v zraku, izraženo kot odstotek največje možne količine pri določeni temperaturi. Idealna relativna vlažnost v domu naj bi bila med 40 in 60 %. Če relativna vlažnost pade pod 40 %, je zrak suh, kar povzroča draženje sluznic, kašelj, pekoče oči in celo razpokane ustnice.

Po drugi strani pa, ko se relativna vlažnost zraka dvigne nad 60 %, to povzroči prekomerno vlago v zraku, ki otežuje dihanje in ustvarja okolje za rast plesni v stenah in pohištvu. Zidna plesen ni le grdega videza, ampak je tudi zelo škodljiva za naše zdravje – še posebej nevarna je za kronične srčne in pljučne bolnike.

Kako nadzorovati relativno vlažnost?

Razvlažilec zraka najemNajboljši način za nadzor relativne vlažnosti je redno prezračevanje vašega doma. Pozimi (ko so zunanje temperature nižje od notranjih) redno odpirajte okna, da v notranjost pride svež zrak in se iz njega sprosti iztrošen zrak, ki ni primeren za dihanje tudi zaradi prekomernega ogrevanja, ki ga izsuši.

To bo pomagalo vzdrževati raven relativne vlažnosti v prostorih blizu 40 %. Poleg tega boste z uporabo higrometra/merilnika vlažnosti lažje spremljali raven relativne vlažnosti v prostoru, da boste lahko po potrebi ustrezno ukrepali.

Na pomoč, vlage je preveč!

V primeru, ko je v stanovanju vlažnost zraka prevelika in se na tem področju ne ukrepa, zelo rado pride do razvoja zidne plesni. Večkrat smo že omenili kako zelo nevarna in trdovratna nadloga je to. Če do tega vseeno pride, ukrepajmo!

Raziskati je potrebno kaj je vzrok za nastanek zidne plesni in zakaj prihaja do previsokih vrednosti vlage v zraku. Gre morda za neprimerno gradnjo, napako v izolaciji, ali pa je po prenovitvenih delih v stenah ostalo ogromno vode. Morda je počila kakšna cev in se tega niti ne zavedamo. V tem primeru je treba najti izvor težav, ga odpraviti in nato poskrbeti še za razvlaževanje.

Potrebujete razvlažilec zraka? Za najem jih imamo na voljo kar 20!

Z vzdrževanjem ustrezne razdalje med deli pohištva in stenami boste prav tako zmanjšali tveganje za nastanek stenske plesni, saj omogočite zadosten pretok zraka okoli teh območij, kjer se zlahka nabira vlaga.

V vlažnem podnebju ali v poletnih mesecih, ko se v prostorih nabira odvečna vlaga, je lahko učinkovita rešitev tudi namestitev prezračevalnega sistema, ki zagotavlja nemoteno kroženje zraka, ne da bi se ta pri tem ohladil (pozimi) ali segrel (poleti).

Preberite več o razvlažilcih zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.