Zavedamo se težav, ki jih s seboj prinaša zidna plesen ampak kako na kar najbolj učinkovit način preprečiti nastanek zidne plesni?

Odgovore za vas smo strnili spodaj in čeprav smo v preteklosti že kar nekaj člankov posvetili nadlogi imenovani zidna plesen pa nikoli ni odveč povzeti ključne točke in dodati kak nov nasvet ali idejo. V prvi vrsti si zidne plesni v stanovanju ne želimo, ker slabo vpliva na naše zdravje. Še posebej tista črna zidna plesen ogroža naša pljuča, ustvarja podlago za bronhitis, vnetje žrela in nastanek alergij.

Ob tem pa je potrebno dodati še, da izredno slabo vpliva na osebe, ki se morda že borijo s kroničnim pljučnim obolenjem ali kakšno alergijo. Čeprav je na videz situacija morda videti nerešljiva pa vedno obstaja možnost, da se zadevo sanira na finančno dokaj neboleč način. A preden se usmerimo na ta del poglejmo kako na samem začetku sploh preprečiti nastanek zidne plesni.

Redno zračenje

Razvlažilec zraka Frisema

Razvlažilec zraka

Morda tega niste vedeli, a ključ do uspeha tiči v zamenjavi notranjega zraka, ki je zaradi dihanja, kuhanja in prhanja pretirano topel in vlažen z zunanjim svežim in hladnejšim zrakom. Samo odpiranje okna v prostoru ne bo dovolj. Da bi prostore kvalitetno prezračili je potrebno ustvariti prepih. Včasih se ta beseda dogaj negativno sliši a v tem primeru je zagotovo še kako pozitivna.

Zidna plesen namreč nastane tako, da svoje spore odloži na stene kjer se nahaja ugodno vlažen in topel zrak kjer pa se nato hitro razmnožuje. Če boste redno zračili na način, da boste ustvarili prepih ji boste to onemogočili hkrati pa v prostor spustili zrak bogat s kisikom, ki bo poskrbel tudi za lažje dihanje, manj glavobolov in suhih oči ter žrela.

Dovolite zraku da kroži

Marsikdo se ne zaveda, da navkljub kvalitetnemu prezračevanju še vedno lahko stori napako, ki ga stane nastanka zidne plesni. In kako je to mogoče? Gre za sila enostaven odgovor. Pohištvo, ki je denimo povsem prislonjeno k stenam in je v zaključkih opremljeno z letvicami, ki onemogočajo prehod zraka poskrbi za idealno okolje za nastanek zidne plesni. Govorimo o posteljah, omarah in podobno.

Če morda že imate takšno pohištvo in ga ne kanite v kratkem menjati, se lahko znajdete drugače. Pohištvo lahko dvignete na noge, ki jih kupite v trgovini za dom in vrt, ali pa denimo v spodnje letvice zavrtate nekaj lukenj s čimer boste zraku omogočili kroženje. Bodite pozorni tudi na to, da zavese ne bodo segale povsem do tal saj tako preprečijo prehajanje zraka.

Kaj pa če vseeno pride do nastanka zidne plesni?

Te nadloge se lahko lotimo na več načinov ni pa nujno, da vsi zajemajo grobo sanacijo. Seveda je v nekaterih primerih potrebno poseči v toplotno izolacijo, ki morda pri gradnji ni bila upoštevana a v večini primerov lahko zadevo rešite tudi drugače. Če se v določenem prostoru oziroma v stenah nahaja preveč vlage lahko le to povsem enostavno odstranite s pomočjo razvlažilca zraka. Takšnega, ki ga za zelo ugodno ceno najamete tudi pri nas in je sposoben iz prostora dnevno odstraniti kar do 55l vlage!

Preberite več o razvlažilcih zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.

 

    Rade volje vam bomo svetovali in tudi nudili vso potrebno pomoč pri uporabi razvlažilcev zraka iz naše ponudbe.