Zima prinese s seboj ne le nizke temperature in snežne radosti, ampak tudi izzive glede vlažnosti zraka v naših domovih.

Prezračevanje stanovanja v zimskih mesecih je ključno za ohranjanje optimalne vlažnosti in s tem zagotavljanje zdravega in udobnega bivalnega okolja!

Zakaj je prezračevanje pomembno?

Zimski meseci prinašajo nizke temperature in posledično večino časa preživimo v ogrevanih prostorih. Zaprti prostori pogosto pomenijo tudi manjšo količino svežega zraka, kar lahko vodi do težav s previsoko vlažnostjo. Slabo prezračeni prostori omogočajo, da se vlaga zadržuje, kar lahko privede do nastanka zidne plesni, razvoja pršic ter poslabšanja kakovosti zraka.

Veliko ljudi preslabo prezračuje stanovanja, saj se bojijo, da bodo tako na prosto izpustili preveč ogretega zraka, kar pa stane. Dodajmo še, da je ogret zrak navadno preveč suh, kar prav tako ni dobro za naše sluznice in počutje. Kako torej uravnati vlažnost zraka, da bo takšna kot mora biti? Načinov je več, v prvi vrsti pa se moramo zavedati dejstva, kakšen zrak sploh dihamo doma.

Težave s previsoko vlažnostjo

Zidna plesen je ena izmed najpogostejših težav, s katerimi se srečujemo v zimskem času. Vlaga, ki se zadržuje v prostoru, lahko povzroči pojav plesni na stenah. Plesen ni le estetski problem, temveč lahko negativno vpliva tudi na zdravje stanovalcev. Alergične reakcije, težave z dihanjem in draženje oči so le nekateri od možnih učinkov izpostavljenosti zidni plesni. Ne čakajte na pojav plesni, ki ga lahko opazite z golimi očmi.

Reagirajte pravočasno, da do tega sploh ne pride. Omislite si enostaven higrometer kakršnega dobite v vsaki bolje založeni trgovino z opremo za dom in vam bo pokazala kakšen zrak v resnici dihate. Ob tem večina meri še notranjo temperaturo in tako popestri vaš prostor ter poda koristne informacije. In ne, higrometri niso tako zelo dragi.

Kako ravnati s previsoko vlažnostjo

  1. Redno prezračevanje: Kljub nizkim temperaturam je pomembno redno prezračevati stanovanje. Vsaj nekaj minut na dan odprite okna in ustvarite prepih, da izboljšate zračenje prostorov.
  2. Uporaba razvlažilca zraka: V primerih, ko je vlaga resnično previsoka, lahko posežete po razvlažilcu zraka. Te naprave zmanjšujejo vlažnost zraka in preprečujejo razvoj plesni ter pršic.
  3. Izogibanje sušenju perila v zaprtih prostorih: Sušenje perila v zaprtih prostorih lahko bistveno poveča vlažnost zraka. Če je mogoče, perilo raje sušite na svežem zraku ali v sušilnem stroju.
  4. Vzdrževanje ustreznega ogrevanja: Poskrbite, da je ogrevalni sistem pravilno nastavljen. Temperatura naj bo dovolj visoka, da preprečuje kondenzacijo vlage na hladnih površinah.

Razvlaževanje za zmanjšanje vlažnosti zraka

Kadar je vlaga izjemno visoka, lahko razvlažilci zraka igrajo ključno vlogo pri obvladovanju težav. V podjetju Frisema d.o.o. ponujamo izjemno učinkovite razvlažilce zraka, kot so NEMAXX BT55, ki zmorejo odstraniti do 55 litrov vlage na dan. S temi napravami lahko ciljno zmanjšate vlažnost v prostoru in preprečite številne težave, povezane s prekomerno vlago.

Za ohranjanje idealne vlažnosti v bivalnih prostorih je potrebno dosledno spremljanje in ukrepanje. S kombinacijo rednega prezračevanja, primernega ogrevanja ter v skrajnih primerih uporabo razvlažilcev zraka lahko poskrbite za zdrav in udoben dom tudi v mrzlih zimskih dneh.

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.