Seveda je čiščenje oken v zimskem času precej nepriljubljeno opravilo, a ga ne bi smeli kar tako zanemariti.

Posebej pozimi je v zraku veliko umazanije za katero poskrbi promet na cestah, a tudi ogrevanje. Še vedno pa so tam zunaj tudi ptiči in drugi onesnaževalci oken, stekel in rolet. Če umazanijo predolgo pustimo čakati, se ta čvrsto oprime površine kar pomeni, da jo bo le še težje očistiti. V določenih primerih pa lahko tudi poškoduje okenski okvir ali roleto.

Kako se lotiti čiščenja?

Za začetek je seveda potrebno preveriti zunanjo temperaturo. Če je ta pod lediščem, zunaj oken seveda ne boste pomivali. Jih pa lahko še vedno z notranje strani. Ko je temperatura zunaj nekoliko primernejša pa se vsekakor lotite tudi zunanjega dela okna. Pri tem poskrbite tako za steklo, okvir okna, kot tudi roleto, ki bo pravilno delovala zgolj v primeru, da bo čista.

Pred pomivanjem oken si vsekakor nadenite rokavice, da zaščitite roke pred mrazom, uporabite pa mlačno vodo kateri dodate nekaj čistila. Dobro preglejte okna in preverite ali so na njih kakšne poškodbe, ter odstranite najprej največjo umazanijo, na koncu pa se lotite še finega čiščenja stekel do suhega saj si ne želite, da bi voda na oknih pomrznila. Ker je pozimi na voljo precej manj sončne svetlobe, boste s čistimi okni poskrbeli, da bo te le nekoliko več v vašem domu kot bi je bilo sicer.

via GIPHY

Da bo manj zeblo

Prej smo že omenili, da se pozimi lotite čiščenja okna na zunanji strani, ko so zunaj nekoliko bolj prijetne temperature, nikakor pa tiste pod lediščem. Da bi vas karseda manj zeblo uporabite tudi rokavice, v posodo pa nalijte mlačno ali toplo vodo. Da bi bili čim manj v stiku s hladno površino, za brisanje uporabite gumijasti brisalec za stekla, ali pa nežno bombažno krpo.

Za končno brisanje do suhega uporabite časopisni papir ali papirnate kuhinjske brisače s katerimi boste prav tako najbolje očistili steklo, da na njem ne bo nobenih madežev in ga osušili do zadnje kaplje. Ker tudi pozimi zračimo, a to počnemo za največ 5 minut v kosu, se je dobro držati tudi tega dela sicer boste preveč shladili stene stanovanja, ki jih bo potrebno ponovno ogreti.

Skrb za rolete v zimskem času

Zunanje rolete so senčila, ki skozi celotno sezono kljubujejo zunanjim vremenskim vplivom. Poleti nam pomagajo zadržati zunaj nekaj vročine, pozimi pa skrbijo, da preveč toplote ne uide iz hiše. Oboje je povezano z zmanjševanjem stroškov in večjim udobjem. Na eni strani zaradi manjše uporabe klimatske naprave, na drugi zaradi manjše potrebe po dodatnem ogrevanju.

Rolete so v zimskem času še posebej na udaru. Tu so nizke temperature, sneg in led. Ker se seveda zgodi, da lamele občasno zmrznejo, je potrebno biti previden pri dvigovanju in spuščanju, da jih ne poškodujemo. V tem primeru je potrebno rolete očistiti ledu in morebitne umazanije, ter počakati, da se odtajajo. Nikoli ne počnite ničesar na silo saj jih lahko hitro poškodujete in si nakopljete dodatne, nepotrebne stroške.

V kolikor pa se kljub temu “zgodi” se vedno lahko obrnete na nas.

Želite več informacij o roletah in drugih senčilih?

Pišite nam preko spodnjega obrazca ali pa nas pokličite na 041/664-229.