Morda bi dejali, da so senčila pač zaščita pred “vsiljivimi” sončnimi žarki, a je njihova namembnost še nekoliko širša.

Ko govorimo o senčilih, nam sprva na pamet padejo različni tipi lamelnih zaves, ki “zadušijo” zunanjo sončno svetlobo, da ne prodre v notranje prostore. Na ta način se udobje bivanja takoj poveča, saj ni več nadležnega bleščanja v zaslonu televizijskega sprejemnika, ali pa siljenja v oko med prebiranjem priljubljene revije ali knjige. A senčila ponujajo še precej več kot zgolj to. Različne vrste senčil na pomagajo pri znižanju stroškov za ogrevanje (pa tudi hlajenje).

via GIPHY

Pri tem so še najbolj uspešne kvalitetne rolete, ki poleti (s pravilnim dviganjem in spuščanjem) zavarujejo naš dom pred sončnimi žarki. Na ta način se bivalni prostori precej manj segrejejo in potreba po električni energiji za klimatske naprave, se zmanjša. Če boste želeli doseči maksimalni učinek, boste morali temu delu nameniti nekaj svoje pozornosti in sicer boste rolete na sončni strani spustili, a ne povsem do konca.

Pustite kakšnih 10 ali 15 centimetrov za kroženje zraka. Pozimi boste za svoj žep največ storili, če boste imeli rolete spuščene do konca (vsaj zvečer in ponoči). Na ta način se bo topel zrak iz stanovanja ujel v plast med oknom in roleto, ter ustvaril dodatno plast toplotne izolacije.

Ali ste vedeli, da se pozimi s spuščenimi roletami in zagrnjenimi zavesami prihrani kar od 20 pa do 30% izgube toplote v stanovanju?

stroski ogrevanja prihranek

Najbolj napredna senčila imajo na voljo tudi avtomatiko, ki bo namesto vas skrbela za dviganje in spuščanje ob optimalnih pogojih. Ta je lahko vezana na čas, ali pa (z dodatnimi senzorji) denimo na količino svetlobe, temperaturo in podobno. Notranja senčila pa vašemu domu dodajo nekaj več topline in prijetnega občutka. Ker jih je na voljo kar nekaj različnih vrst, v različnih barvah in vzorcih, ne bo težava najti takšnih, ki bodo sodila v vaš prostor in ga še dodatno polepšala.

Želite več informacij o senčilih?

Pišite nam preko spodnjega obrazca ali pa nas pokličite na ? 041/664-229?.