Renoviranje je vznemirljiv proces, poln potenciala za oblikovanje doma po lastnih željah, vendar pa se ob obsežnejših gradbenih posegih, še posebej v starih stavbah, lahko srečamo s skritimi izzivi, kot je prisotnost visoke vlažnosti v stenah.

Ta težava zavira napredek obnove, hkrati pa lahko dolgoročno vpliva tudi na stabilnost in udobje bivalnega prostora. Ko se soočamo z vlažnimi stenami, postane razvlaževanje ključnega pomena za zagotovitev uspešne in trajnostne obnove. V tem članku bomo raziskali, kako se spopasti z vlago v stenah med in po renovaciji ter zakaj je učinkovito razvlaževanje nepremičnine ključno za ohranjanje zdravega in stabilnega bivalnega okolja. Skupaj bomo raziskali korake, ki jih lahko sprejmemo, da preprečimo težave, povezane z visoko vlažnostjo, ter kako ustvariti obnovljen prostor, ki bo dolgoročno zdrav in prijeten.

Skriti vidiki vlažnosti v stenah

Renovacija prostora prinaša v prostor svežino, vendar pa se včasih pod površjem skrivajo izzivi, povezani z vlažnostjo. Med samim postopkom obnove se lahko sprostijo zadržane količine vlage iz prejšnjih materialov ali pa pride do vdora padavin ali kakšne poškodovane cevi za vodo. To lahko privede do težav, kot so pojava plesni, neprijeten vonj ter vpliv na strukturo sten. Zato je ključno, da se že na začetku zavedamo teh možnih skritih izzivov in sprejmemo preventivne ukrepe.

V prvi vrsti je priporočljivo izvesti temeljit pregled stanja sten pred začetkom del. S sodobnimi tehnologijami, kot so termalne kamere, je mogoče zaznati morebitne skrite vlažne točke. Poleg tega je pomembno zagotoviti dobro prezračevanje prostora, da se prepreči zastajanje vlage med deli. V primeru odkritja kakršnih koli znakov prekomerne vlažnosti je smiselno preložiti nadaljnje korake obnove, dokler se ne izvedejo ustrezni ukrepi sušenja.

Dolgoročni vpliv vlažnih sten na strukturo nepremičnine

Vlažne stene niso le estetski problem, ampak imajo lahko dolgoročne posledice za celotno strukturo nepremičnine. Vlaga lahko poškoduje gradbene materiale, kot so omet, les in mavčne plošče, kar lahko vodi do zmanjšanja trdnosti in stabilnosti zgradbe. Poleg tega vlažnost spodbuja razvoj plesni, kar lahko ogrozi zdravje stanovalcev. Pri dolgoročnih vplivih je treba upoštevati tudi energetsko učinkovitost prostora.

Vlažne stene lahko povečajo toplotno prevodnost materialov, kar vodi do večje porabe energije za ogrevanje ali hlajenje prostora. Zato je ključno, da se ob koncu obnove zagotovi ustrezno hidroizolacijo sten, ki bo preprečila vstop vlage in s tem ohranila strukturo zgradbe trdno in trajnostno.

Razvlažilci zraka – Ključno orožje v boju z vlago

Pri soočanju z izzivi vlažnosti pri obnovi nepremičnine se razvlažilec zraka izkaže kot nepogrešljivo orodje. Namenjeni so odstranjevanju prekomerne vlage iz zraka, kar preprečuje težave, kot so plesen, neprijeten vonj in poškodbe materialov. Razvlažilci, kot so NEMAXX BT55, so še posebej učinkoviti pri večjih prostorih, saj lahko odstranijo večje količine vlage (do 55l na dan), kar omogoča hitrejši in bolj učinkovit proces sušenja sten in prostora kot celote.

Pri izbiri razvlažilca je pomembno upoštevati velikost prostora in stopnjo vlažnosti. S pravilno uporabo razvlažilca zraka se lahko izognemo številnim težavam, povezanim z vlažnostjo, in zagotovimo optimalne pogoje za nadaljnjo obnovo in udobno bivanje.

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.