Vsi vemo, da je dober spanec pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Toda ali ste vedeli, da lahko kakovost spanja bistveno izboljšamo, če poskrbimo za popolno temo v spalnici?

To je res! Popolna tema v spalnici nam lahko pomaga izboljšati kakovost spanja, zmanjšati nespečnost ter ublažiti utrujenost in slabo koncentracijo. Ljudje, ki doma v spalnem prostoru nimajo možnosti v popolnosti zatemniti prostora, spijo slabše. To se pozna na njihovem počutju, vedenju in vpliva tudi na zdravje. Za popolno temo v spalnici poskrbimo z ustreznimi senčili. Nemalokrat celo v kombinaciji z različnimi, da si lahko preko dneva zagotovimo tudi ustrezno senčenje z dotokom nekaj zdrave dnevne svetlobe.

Poglejmo si podrobneje, kako lahko zatemnitev spalnice koristi vašemu splošnemu zdravju.

V spalnici je popolna tema pomembna za kakovost spanja

Raziskave so pokazale, da spanje v popolnoma temnem okolju pomaga ponastaviti naravni cirkadiani ritem našega telesa. Cirkadiani ritem uravnava notranjo uro našega telesa in nam sporoča, kdaj naj bi se počutili budne in prebujene ter kdaj naj bi se počutili zaspane in pripravljene za spanje. Ko svetloba ponoči vstopi v spalnico, zmoti ta cikel in lahko povzroči slabšo kakovost spanja. In ne le luna. Tu so še ulične svetilke, jasno nebo polno zvezd, mimo vozeči avtomobili in drugi viri svetlobe, ki motijo naš nočni mir.

Poleg tega naše telo ob izpostavljenosti svetlobi – tudi zelo šibki – proizvaja manj melatonina. Melatonin je tisti, ki nam pomaga hitreje zaspati in dlje časa ostati v spanju. Brez proizvodnje melatonina veliko težje dosežemo miren spanec, ki ga potrebujemo vsako noč. Zmanjšanje ali odstranitev virov svetlobe v spalnici, kot so elektronske naprave z zasloni ali svetle ure, nam lahko pomaga proizvesti več melatonina za boljšo kakovost spanja. Res je, tudi lučke na TV napravi, svetleča nalepka ali okrasne lučke so lahko krivci za naš slab spanec

Senčila in spanje

Kako lahko zatemnimo spalnico?

Najboljši način za zatemnitev spalnice je namestitev zatemnitvenih žaluzij ali drugih senčil na okna. Zatemnitvene žaluzije so zasnovane tako, da blokirajo 100 % svetlobe, ki prihaja iz zunanjih virov, kot so ulične svetilke ali avtomobilski žarometi. Tako bo vaša soba ostala popolnoma temna, hkrati pa boste lahko čez dan še vedno uživali v naravni sončni svetlobi, kadar bo to potrebno ali zaželeno. Če zatemnitvene žaluzije ne pridejo v poštev, lahko to nalogo prevzamejo tudi ustrezne zavese.

Dober spanec je bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje ter dobro počutje. Če poskrbite, da bo vaša spalnica ponoči popolnoma temna z zatemnitvenimi žaluzijami ali zavesami v kombinaciji z roleto, lahko znatno izboljšate kakovost svojega spanca, saj pomagate ponastaviti svoj cirkadiani ritem in spodbujate proizvodnjo melatonina za bolj miren spanec. Če imate težave s spanjem ponoči ali se čez dan počutite utrujeni, najprej poskusite popolnoma zatemniti spalnico – morda je prav to tisto, kar potrebujete!

Potrebujete nova kvalitetna senčila?

Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.