Senčila so pomemben del dekoracije vsakega doma ali pisarne. Zagotavljajo tako funkcionalno kot estetsko vrednost, saj pomagajo uravnavati temperaturo v prostoru in hkrati zagotavljajo večjo zasebnost.

Ker je na voljo toliko različnih vrst senčil, se je težko odločiti, katera vrsta najbolj ustreza vašim potrebam. V tem članku bomo raziskali različne vrste senčil, ki so na voljo, ter njihove prednosti in vidike namestitve.

Notranje žaluzije proti zunanjim žaluzijam

Prvi premislek pri izbiri vrste žaluzij je, ali želite namestiti notranje ali zunanje žaluzije. Notranje žaluzije se namestijo na notranjo stran okna in se običajno uporabljajo za blokiranje svetlobe, zaščito pohištva pred poškodbami zaradi sonca in dodatno izolacijo v hladnejših mesecih. Zunanje žaluzije so nameščene na zunanji strani okna in zagotavljajo boljšo zaščito pred sončnimi žarki, vendar zahtevajo več vzdrževanja kot notranje žaluzije. Odvisno od vaših potreb je lahko katera koli vrsta žaluzij primerna za uporabo v vašem domu ali pisarni.

Lamelne ali panelne zavese

Druga odločitev, ki jo morate sprejeti pri izbiri senčil za svoj prostor je ali želite zavese in kakšne. Nekatera senčila prepuščajo svetlobo v prostor, hkrati pa s prosojno tkanino zagotavljajo nekaj zasebnosti, tako da lahko prilagodite količino svetlobe v prostoru, ne da bi morali okno popolnoma zapreti z zavesami ali drugimi senčili. Zavese zagotavljajo večjo pokritost, vendar običajno blokirajo vso svetlobo, če niso popolnoma odprte, zato so manj idealne v prostorih, kjer je zaželena naravna svetloba. Obe varianti sta na voljo v različnih barvah in vzorcih, tako da lahko najdete nekaj, kar se popolnoma ujema z vašim obstoječim dekorjem.

Nadzor temperature

Ena najpomembnejših prednosti namestitve senčil v vašem domu ali pisarni je nadzor temperature tako v poletnih kot zimskih mesecih. V vročih poletnih dneh bodo notranja senčila pomagale zadržati vročino, saj bodo preprečila vstop neposredne sončne svetlobe skozi okna; tako bo temperatura v notranjosti nižja, ne da bi se bilo treba zanašati izključno na klimatske naprave, katerih neprekinjeno delovanje čez dan je lahko drago.

V hladnih zimskih dneh zunanja senčila delujejo kot dodatna izolacijska plast proti hladnemu zraku, ki prihaja skozi okna; to pomaga zmanjšati stroške energije, povezane z ogrevalnimi sistemi, in ohranja prijetno temperaturo v notranjosti, ne da bi se pri tem zanašali izključno na umetne vire toplote, kot so radiatorji in električni grelniki.

Povzetek

Ne glede na to, ali iščete načine za zmanjšanje stroškov za energijo doma ali pa si želite več zasebnosti, hkrati pa v prostor spustiti naravno svetlobo – obstaja veliko razlogov, zakaj je montaža okenskih senčil, kot so rolete ali zavese, koristno za vsakega lastnika ali kupca nepremičnine.

Ne zagotavljajo le estetske vrednosti, temveč tudi nadzor temperature v ekstremnih vremenskih razmerah, kot so poletni vročinski valovi in zimski mraz. Ker je na voljo toliko možnosti za izbiro med notranjimi in zunanjimi senčili – ter med roletami in zavesami – se bo za vsako potrebo zagotovo našlo nekaj popolnega. Namestitev senčil je lahko preprost način za izboljšanje estetike in funkcionalnosti v vsakem bivalnem prostoru!

Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.