Tokrat se bomo v povezavi s komarniki iz naše ponudbe, nekoliko bolj posvetili komarjem in boleznim, ki jih prenašajo.

Morda se večini ljudi zdijo komarji pač nadležni insekti, ki brenčijo okoli naših ušes in jih je treba vsake toliko onesposobiti s klasičnim zamahom z roko, loparčkom ali pa se poslužiti kakšne bolj sofisticirane tehnike, kot so elektronski odstranjevalci komarjev. Seveda sem zraven sodijo tudi komarniki in še kaj bi se našlo. Vseeno pa bomo tokrat napisali nekaj več o samih komarjih in tegobah, ki jih prinašajo s seboj.

Ali so komarji res nevarni ali zgolj nadležni?

Odgovor bo odvisen od posameznika. Ni namreč nepomembno ali je oseba morebiti alergična na pike komarjev in snovi, ki jih z njimi prenašajo, ali pa gre za osebo, ki se zgolj nekajkrat popraska po mestu pika. Piki komarjev lahko namreč izzovejo precej hude alergične reakcije. Tiste blažje oblike se kažejo kot manjša rdečica in občasno srbenje, v hujših oblikah pa je potek reakcije povsem drugačen.

Mesto pika pordi, nekoliko oteče in prične srbeti. Kasneje se mesto rdečice razširi, še močneje oteče in prične celo skeleti ali boleti. V najslabših primerih alergična reakcija izzove vročino in bruhanje, ter potrebo po resnejšem ukrepanju.

via GIPHY

Nekaj zanimivosti o komarjih

Tega morda niste vedeli, a v Sloveniji ta hip okrog nas brenči nekaj deset vrst komarjev, medtem, ko jih v svetu poznamo več kot 3500! In še nekaj, s krvjo se prehranjuje zgolj desetina vseh komarjev, pa še v teh primerih zgolj samice. Torej je v šali, da kri pijejo ženske, tudi nekaj resnice.

Na spletu je moč prebrati tudi, da so določeni ljudje komarjem bolj okusni kot drugi. Šalo na stran, a dejstvo je, da so med najbolj obleganimi osebe, ki v sebi nosijo kri tipa 0. Zakaj je temu tako, se krešejo različna mnenja. Obstaja pa teorija, ki je do neke mere tudi dokazana, da ljudje z različnimi krvnimi skupinami, drugače dišijo. To pomeni, da skozi kožo izločajo različne snovi katere komarje ali privlačijo, ali pač ne.

Kaj pa zloglasni tigrasti komar?

V zadnjih letih smo se v Sloveniji navadili, da nas obletavajo tudi tigrasti komarji. Gre za komarje, ki jih prepoznamo po značilni črno-beli obarvanosti. Za to vrsto komarja je značilno, da ni aktiven zgolj v večernih in nočnih urah, pač pa napada tudi podnevi.

via GIPHY

Tigrasti komar izhaja iz tropskih krajev kjer je znan kot prenašalec različnih bolezni. Povsem v ospredju mednje vsekakor sodi mrzlica Denga. Je pa znan tudi prvi primer, ko je ta vrsta komarja na človeka prenesla bolezen izven tropskih krajev in sicer leta 2007, ko je v Italiji za posebnim virusom obolelo okoli 200 ljudi.

Komarje privlačijo vode in mlake

Dejstvo je, da se komarji radi zadržujejo na območjih kjer je veliko vode zato pred njimi ne boste imeli miru, če se boste poleti zvečer sprehajali ob kakšni reki, jezeru ali mlaki. Prav tako nadležno zna biti na dobro zalitem domačem vrtu, še posebej, če kje v bližini hranite vodo za zalivanje. Naj vam komarji nikar ne pokvarijo čudovito ohlajenih poletnih večerov. Omislite si pravo zaščito proti njim in na svoja okna in vrata vgradite kvalitetne komarnike.

Potrebujete več informacij o komarnikih?

Pišite nam preko spodnjega obrazca ali pa nas pokličite na ? 041/664-229?.