Stopnja vlage v bivalnih prostorih določa našo kvaliteto bivanja, hkrati pa lahko preveč, ali pa premalo vlage povzroči tudi težave!

Pa povejmo najprej nekaj o premalo vlage v bivalnih prostorih. Še posebej v jesensko-zimskem času, ko nastopi obdobje kurilne sezone, je pogost pojav presuhega zraka v stanovanju. Kadar je zrak suh, to draži našo sluznico, pojavi se lahko kašelj in tudi bolezni dihal. Suh zrak je izjemno dražeč tudi za naše oči, kar opazimo po simptomih kot so:

  • pekoč občutek v očeh,
  • zdi se nam, da imamo v očeh pesek ali kak drug tujek,
  • pojavi se lahko celo težava z vidom.

V času kurilne sezone imejte v mislih, da je optimalna temperatura prostora nekje okrog 21 ali 22 stopinj. Seveda imamo vsi radi, da je pozimi toplo, enako kot poleti hladno in takrat pretiravamo s klimo. Naj vas občutki ne zavedejo in si raje nadenite kakšno jopico kot, da pretiravate z ogrevanjem in se po stanovanju sprehajate v poletnih oblačilih, ter s tem tvegate preveč suh zrak v prostoru.

Kako primerno navlažiti zrak?

V kolikor se nikakor ne morete odreči udobju višjih temperatur in vas k temu ne prisili niti višji znesek na položnici za ogrevanje, poskrbite vsaj za ustrezno navlaženost zraka v svojem bivalnem okolju. To lahko storite tako, da občasno v prostoru posušite kakšno sveže oprano perilo (tudi zrak bo bolj svež), ali pa enostavno uporabite kakšen vlažilec zraka, ki samodejno ustvarja vodno paro in jo v rednih intervalih izpušča v prostor.

Kaj pa če je vlage preveč?

V primeru, da se v stanovanju nabira preveč vlage, pa se boste spopadli s povsem drugimi težavami, ki pa ne bodo nič manj prijetne. Prevelika količina vlage v stanovanju je porok za nastanek plesni. Zidna plesen pa ni le grda na pogled, pač pa tudi zelo nezdrava. Zidna plesen se pojavlja predvsem v prostorih, ki so slabo prezračeni, ali pa se v njih ustvarja veliko vlage (kuhinje, kopalnice). Do plesni lahko privedejo tudi napake pri gradnji in izolaciji.

Razvlažilec zraka

Nabiranje vlage v prostorih in nastanek zidne plesni lahko precej enostavno preprečite z rednim prezračevanjem prostorov. Pomembno je, da za nekaj minut odprete vsa okna in ustvarite prepih, ki bo poskrbel za to, da bo v vašem stanovanju zrak svež in plesen ne bo imela dovolj vlage za svoj obstoj. Zračite tudi pozimi, a res zgolj za nekaj minut. V nasprotnem primeru boste preveč ohladili stanovanje in si s tem povišali stroške ogrevanja.

V kolikor imate v stanovanju hude težave z odvečno vlago, ali pa vam je morda počila kakšna cev, zagodla poplava, … si lahko pomagate tudi z razvlažilci zraka, ki učinkovito odstranijo vso odvečno vlago iz prostorov.

V podjetju Frisema d.o.o. imamo na razpolago kvalitetne razvlažilce, ki jih po ugodni ceni nudimo v najem.

Vas zanima več o najemu razvlažilcev zraka?

  • Cena za najem razvlažilca zraka je odvisna od potreb in dogovora. V primeru najema za daljše obdobje, ali najem več razvlažilcev zraka hkrati, nudimo tudi popust (oziroma cena po dogovoru).

Oglasite se nam preko spodnjega obrazca, ali pa nas pokličite:

? 041/664-229 ?