Kakovost zraka v našem domu igra ključno vlogo pri našem splošnem počutju in zdravju. Pravilno prezračevanje je eden od načinov, kako zagotoviti svež zrak in odstraniti onesnažen zrak iz prostora.

Vendar pa se postavlja vprašanje, kako to doseči, ne da bi pri tem porabili preveč energije, še posebej, ko se borimo s temperaturnimi nihanji, ki jih prinašajo različni letni časi. Uporaba senčil je lahko ključnega pomena za ustvarjanje ugodne klime v prostoru, pri čemer lahko prispevajo k večji energetski učinkovitosti, boljši kakovosti zraka in splošnemu počutju.

Senčila in pravilno prezračevanje

Pravilno prezračevanje je nujno za zagotavljanje svežega zraka v prostoru in odstranjevanje onesnaževalcev, kot so ogljikov dioksid, vlaga in vonjave. Vendar pa se postavlja vprašanje, kako doseči učinkovito prezračevanje, ne da bi pri tem izgubljali dragoceno energijo, zlasti pozimi in poleti.

  1. Senčila za poletno prezračevanje: Poleti je ključno ohranjati hladno notranjo temperaturo, hkrati pa omogočiti svež zrak v prostor. Zunanja senčila, kot so rolete ali zunanje žaluzije, lahko pomagajo preprečiti neposredno sončno svetlobo, ki segreva prostor.To vam omogoča, da okna odprete in hkrati ohranjate notranjost prijetno hladno. Pravilno upravljanje zunanjih senčil omogoča, da bivanje ostane udobno, obenem pa omogoča svež zrak, ne da bi pri tem porabili dodatno energijo za hlajenje.
  2. Senčila za zimsko prezračevanje: Pozimi želimo ohranjati toploto v prostoru, obenem pa želimo svež zrak. Notranje senčilo, kot so zavese ali roloji, lahko pomagajo pri ohranjanju toplote tako, da preprečijo izgubo toplote skozi okna. Ko prezračujete prostor, uporabite senčila in odprite okno. To omogoča, da svež zrak vstopi, obenem pa preprečuje večjo izgubo toplote.

Notranja Senčila: Notranja senčila so nameščena znotraj prostora. Med najbolj priljubljenimi vrstami notranjih senčil so zavese, roloji, žaluzije, lamelne zavese in pliseji. Te vrste senčil omogočajo natančno nadzorovanje svetlobe in zasebnosti v prostoru. Na primer, zavese lahko enostavno potegnete ali odprete, medtem ko žaluzije omogočajo spreminjanje kota lamel za prilagodljiv nadzor svetlobe. Notranja senčila so tudi odlična izbira za oblikovalce interierjev, saj ponujajo širok izbor barv, vzorcev in materialov, ki se prilagajajo vsakemu dekorju.

Zunanja Senčila: Zunanja senčila se nameščajo zunaj okna ali nad oknom. Te vrste senčil vključujejo markize, tende, rolete in žaluzije zunanje montaže. Glavna prednost zunanjih senčil je njihova učinkovitost pri blokiranju sončne toplote, saj preprečujejo, da bi se sončni žarki sploh dotaknili steklenih površin. To zmanjšuje notranjo temperaturo in zmanjšuje potrebo po uporabi klimatskih naprav, kar prispeva k energetski učinkovitosti. Poleg tega nudijo zanesljivo zaščito pred vremenskimi vplivi, kot so dež, veter in sonce. Zunanja senčila so odlična izbira za tiste, ki želijo maksimalno udobje in zaščito pred zunanjimi elementi.

Vpliv senčil na energetski odtis

Uporaba senčil na pameten način lahko znatno zmanjša energetski odtis vašega doma. S pravilnim upravljanjem senčil lahko zmanjšate potrebo po ogrevanju ali hlajenju prostora, kar pripomore k varčevanju z energijo. S tem pa prispevate tudi k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in ohranjanju okolja, kar je v zadnjih leti še posebej vroča tema.

Ne smemo pa se zgolj prepustiti trendom, ampak pogledati tudi s svoje strani in finančne plati. Manjša poraba energije namreč ne pomeni zgolj manjšo obremenitev za okolje pač pa tudi na naš družinski proračun.

Kakovost bivanja in svetloba

Senčila ne vplivajo le na temperaturo in energetsko učinkovitost, temveč tudi na splošno kakovost bivanja in počutje. Pravilno regulirana svetloba, ki jo omogočajo senčila, lahko ustvarja prijetno in udobno vzdušje v prostoru. Svetloba ima velik vpliv na naše razpoloženje, produktivnost in spanje. Z uporabo senčil lahko prilagajamo količino svetlobe v prostoru glede na trenutne potrebe, kar prispeva k boljšemu počutju in večji učinkovitosti.

Če ste v poplavi zunanjih in notranjih senčil nekoliko zmedeni in ne veste katera izbrati, smo tu da vam s svojimi nasveti in dolgoletnimi izkušnjami pomagamo. Prav tako priskrbimo vsa naročena senčila ali komarnike, pripeljemo in kakovostno montiramo.

Potrebujete senčila? Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.