Čiščenje doma je zahtevno in nehvaležno opravilo. Redki v njem uživajo, še redkejši pa so tisti, ki se z veseljem lotijo čiščenja rolet in žaluzij.

Za čiščenje doma si je pač potrebno vzeti kar nekaj časa. Najbolje je sicer, če se čiščenja lotimo sistematično in redno, saj nam bo tako manj ostalo za naslednjič. Se pa eno čiščenje od drugega lahko močno razlikuje. Tako čiščenje tal ali drugih površin v stanovanju, vsekakor ni enako čiščenju denimo rolet ali žaluzij.

Pri teh gre za precej mukotrpno opravilo, pri katerem je potrebno biti zelo previden tako s čistili, kot tudi opremo, ki jo za za to delo uporabimo. Kaj hitro se nam lahko namreč pripeti, da v naglici ponesreči poškodujemo katero od lamel, ali pa jo celo zvijemo. Takšne lamele se namreč ne da več popraviti in kazi pogled na celotno senčilo. Prav zato je dobro, da se na čiščenje temeljito pripravimo in upoštevamo nekaj modrih nasvetov tistih, ki to uspešno počnejo.

via GIPHY

Uporabite neagresivna čistila

Na trgu je kar nekaj različnih čistil in človek včasih enostavno ne ve katero bi izbral. Je pa dejstvo, da so senčila v vašem domu preveč občutljiva, da bi čistila izbirali kar tako, na pamet. S preveč agresivnim čistilom lahko namreč uničite lak na lamelah, kar pa nikakor ne bo videti lepo. 

Postopek čiščenja žaluzij

Čeprav se vam bo v prvem trenutku utrnila sijajna ideja, da bo najbolj enostavno, če senčila odmonitrate in jih potem očistite, pa raje še malce počakajte s to idejo. Sicer je vsekakor res, da bi na ta način prišli najlažje do vseh sklopov, ki jih je potrebno očistiti, a drži tudi to, da jih boste na ta način najhitreje poškodovali. Enkrat zvitih lamel ne boste mogli več spraviti v prvotno stanje, zato vam čiščenje na ta način odsvetujemo.

Če na žaluzijah ni kakšne trdovratne maščobe in gre zgolj za prah, boste tega najlažje očistili s primerno ščetko, ki se bo z lahkoto prebila tudi v na videz nedostopne kotičke. V primeru, da je potrebno odstraniti kakšen trdovratnejši madež, pa uporabite nežno in le rahlo navlaženo in nežno krpo. Če gre za večje nečistoče in je potreba po demontaži nujna, vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake za senčila.

Prilagodite čiščenje vrsti senčila

Ni nepomembno ali se boste lotili čiščenja, aluminijastih lamel, morda lesenih, plastičnih, ali pa denimo kakšnega roloja. Slednji navadno ne potrebujejo veliko vzdrževanja saj so večinoma zviti in skriti pred zunanjimi vplivi. Priporočamo, da za klasično (redno) čiščenje vaših senčil uporabite vakumski sesalnik z nastavkom, ki vsebuje čimbolj nežno in majhno ščetko. Nikakor pa ne posegajte po običajnih čistilih, ki jih imate morda v omari za čiščenje ostalih površin vašega doma. Torej, sesalec, nežne krpe, le nekaj kapljic vode in veliko potrpežljivosti.

V primeru, da potrebujete popravilo ali pa morda menjavo senčil, smo vam na voljo. Hitro, kvalitetno in ugodno!

Želite več informacij o senčilih?

Pišite nam preko spodnjega obrazca ali pa nas pokličite na ? 041/664-229?.