Z zimskim prihodom najraje poiščemo zavetje v toplih domovih, kjer ogrevamo prostore in ustvarjamo prijetno atmosfero. Toda s tem, ko prilagajamo temperature v notranjosti, nehoteno manipuliramo tudi z vlažnostjo zraka.

Preverimo, kako različni dejavniki vplivajo na vlažnost zraka v prostorih, s poudarkom na zimskem obdobju.

  1. Ogrevanje prostorov in vlažnost zraka: Pozimi se soočamo s potrebo po ogrevanju, kar neposredno vpliva na vlažnost zraka. Ko segrejemo hladen zrak, se relativna vlažnost zmanjšuje, kar pogosto vodi v suh zrak v prostorih. Naš prvi korak k udobnemu bivanju v zimskih mesecih je, da razumemo, kako ogrevanje vpliva na vlažnost zraka in kako poskrbimo za ustrezne razmere.Presuh zrak v zaprtih prostorih lahko povzroči različne neprijetnosti, ki vplivajo na naše dobro počutje. Zaradi nizke vlažnosti zraka se lahko sluznice v nosu in grlu hitreje izsušijo, kar pogosto privede do neprijetnega občutka suhosti, draženja in srbenja. Posledično se lahko pojavijo težave, kot so kašelj, pekoče oči in nelagodje. V primeru, ko je vlažnost zraka zelo nizka, se lahko pojavijo težave z dihanjem, še posebej pri tistih, ki imajo že predhodne težave te vrste.
  2. Slabo prezračevanje: Ker pozimi pogosteje zapiramo okna in vrata, se zmanjša kroženje svežega zraka. To pomeni, da se vlaga v prostorih zadržuje (predvsem v slabše ogrevanih), kar lahko privede do previsoke vlažnosti in drugih težav, kot so; neprijetne vonjave, zidna plesen in težave z dihanjem.Pravilno prezračevanje stanovanja med zimo je ključno za ohranjanje svežega zraka in preprečevanje nabiranja vlage. Redno odpiranje oken za kratek čas, vsaj nekajkrat na dan, omogoča izmenjavo zraka in odvajanje vlage, pri čemer se ohranja optimalna kakovost zraka v prostoru.
  3. Vpliv zunanjih razmer na vlažnost zraka v prostoru: Zunanje razmere neposredno vplivajo na vlažnost zraka v notranjih prostorih. V hladnejših zimskih mesecih, ko je zunanji zrak suh, se lahko vlažnost v stanovanju zmanjša, kar vodi do presušenega zraka. Nasprotno pa deževni ali vlažni dnevi lahko povečajo vlažnost zraka v prostoru.razvlaževanje zraka

    Pomembno je razumeti, kako se zunanje okolje odraža v notranjem prostoru in sprejeti ustrezne ukrepe za ohranjanje optimalne ravni vlažnosti skozi vse letne čase. Pravilno prezračevanje, uporaba razvlažilcev zraka in prilagodljivost glede na zunanje pogoje so ključnega pomena za doseganje udobnega bivalnega okolja.

  4. Zidna plesen in nevarnosti visoke vlažnosti: Zidna plesen lahko negativno vpliva na naše zdravje, saj sprošča mikroskopske spore in toksine v zrak, ki jih nato vdihavamo.Izpostavljenost plesni je povezana z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z alergijskimi reakcijami, draženjem dihalnih poti in poslabšanjem simptomov astme. Dolgotrajna izpostavljenost plesni lahko povzroči resnejše zdravstvene težave, zato je pomembno ukrepati in se posvetiti odstranjevanju plesni iz bivalnega okolja.
  5. Razvlaževanje z NEMAXX BT55: Razvlažilci zraka so učinkovito orodje za ohranjanje optimalne vlažnosti v prostoru. V podjetju Frisema d.o.o. nudimo izposojo odličnih razvlažilcev zraka NEMAXX BT55, ki so zmogljivi in prilagodljivi ter sposobni odstraniti do 55 litrov vlage na dan.

Z združevanjem različnih ukrepov in razumevanjem, kako različni dejavniki vplivajo na vlažnost zraka v zimskih mesecih, lahko ustvarimo optimalno bivalno okolje in ohranimo ravnovesje med udobjem in dobrim počutjem.

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.