Pozimi, ko se temperature spustijo, večina nas svoj čas preživi v prijetnem zavetju doma. Toda s tem, ko se zavemo udobja toplih notranjih prostorov, se lahko pojavijo tudi neželene stranske posledice, kot je prekomerna vlažnost zraka.

Ta težava se pogosto zanemari, vendar lahko ima resne posledice tako za naše zdravje kot tudi za kakovost bivanja. Zato je spremljanje vlažnosti zraka in uporaba razvlažilca po potrebi vsekakor na mestu.

Nenehno visoka vlažnost pozimi lahko vodi do neprijetnih posledic, kot so plesen na stenah, občutek hladu kljub ogrevanju ter negativni vplivi na naše zdravje. V tem članku bomo raziskali pet ključnih razlogov, zakaj je uporaba razvlažilca zraka še posebej pomembna v zimskem času. Odkrivanje teh prednosti nam bo pomagalo ustvariti bolj zdravo, udobno in trajnostno notranje okolje ter prihraniti pri ogrevanju.

Preprečevanje nastanka zidne plesni

Pozimi se pogosto soočamo z višjo vlažnostjo zraka v prostorih, saj ogrevanje poviša temperaturo, kar lahko sproži kondenzacijo na stenah. Uporaba razvlažilca zraka pozimi je lahko zelo na mestu za zmanjšanje vlažnosti in preprečevanje nastanka zidne plesni. S tem ohranjamo zdravo okolje in preprečujemo morebitne težave z zdravjem.

Zidna plesen pa nikakor ne škoduje zgolj stenam kot bi kdo nemara pomislil. Plesen se lahko oprime tudi pohištva in ga tako postopoma uničuje, obenem pa se v prostor naseli še zrak z vonjem po zatohlem.

Izboljšanje udobnosti bivanja

Prekomerna vlažnost v zraku lahko povzroči občutek hladu, tudi pri višjih temperaturah. Razvlažilec zraka pomaga uravnavati vlažnost, kar pripomore k prijetnejšemu notranjemu okolju. Tako dosežemo boljše udobje bivanja, še posebej v zimskih mesecih, ko smo večino časa v zaprtih prostorih.

Kadar imamo občutek, da je v prostoru prehladno, seveda navijemo gretje, ki pa je še posebej v zadnjem času izjemno drago. Torej lahko z razvlaževanjem, poleg večjega udobja bivanja, še nekaj malega prihranimo pri ogrevanju.

Ohranjanje zdravega zraka v domu

Prekomerna vlažnost zraka lahko pripomore k širjenju alergenov in mikroorganizmov. Razvlažilec zraka pomaga ohranjati zrak bolj čist, saj zmanjšuje možnost razvoja plesni, bakterij in pršic.

S tem izboljšamo kakovost zraka v prostoru, kar je še posebej pomembno, ko je prezračevanje omejeno zaradi zimskega vremena. Vlažen zrak je težak za dihanje, hkrati pa lahko povzroči kar nekaj neprijetnosti osebam s kroničnimi težavami pljuč in drugih obolenj. Prisotnost spor zidne plesni izjemno negativno vpliva tudi na različne alergije.

Zaščita pohištva in lesenih površin

Preveč vlage v zraku lahko negativno vpliva na pohištvo in lesene površine v domu. Razvlažilec zraka preprečuje nabrekanje lesa, razpokanje pohištva ter ohranja njihovo trajnost. To je še posebej pomembno v zimskih mesecih, ko so temperaturna nihanja med zunanjim in notranjim prostorom večja.

Napak bi bilo misliti, da se vlažnost zraka poveča zgolj ob vdoru vode ali kakšni počeni vodovodni cevi. Na samo vlažnost zraka vpliva slaba izolacija sten, preslabo prezračevanje, več oseb v premajhnem prostoru, veliko prhanja, kuhanje itd.

Optimalno sušenje oblačil

Zimska vlažnost zraka lahko otežuje sušenje oblačil, še posebej, če nimamo možnosti sušenja na prostem. Razvlažilec zraka v tej situaciji pomaga pospešiti sušenje perila z absorbiranjem odvečne vlage. Tako lahko ohranimo svežino oblačil, hkrati pa preprečimo razvoj neprijetnih vonjav.

Nudimo najem razvlažilcev zraka! Pišite nam, ali nas pokličite na 041/664-229.